T.C. KİMLİK KARTI BAŞVURUSU, 1.12.2022

T.C. KİMLİK KARTI (TCKK) BAŞVURUSU

T.C. Kimlik kartı başvurusu için www.konsolosluk.gov.tr adresinden randevu alınması ve randevu günü ve saatinde müracaatların Başkonsolosluğumuza şahsen yapılması gerekmektedir.

- 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu çerçevesinde, nüfus cüzdanı yerine geçen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları dış temsilciliklerimizce de verilmeye başlanmış olup, geçerlilik süresi 10 yıldır.

- Başkonsolosluğumuza kimlik kartı başvurusu yaptığınızda, yeni kimliğiniz Türkiye’de basıldıktan sonra Başkonsolosluğumuza gönderilmektedir.

Yeni kimliğiniz Başkonsolosluğumuza ulaştığında, başvuru esnasında vermiş olduğunuz e-posta adresi aracılığıyla tarafınıza bilgi verilmektedir. Her bir kimlik başvurusu için ayrı bildirim gönderilmektedir. Kimlik kartlarının en geç üç ay içinde teslim alınması gerekmektedir. Dolayısıyla tarafınıza bildirimde bulunulmazsa, 20 gün sonra Başkonsolosluğumuza gelerek kimliğinizin gelip gelmediğini sorabilirsiniz.

- Başvuruya istinaden basılan kimlik kartları, sadece başvuru esnasında başvuru sahibinin yetkilendirdiği ve sisteme eklenen kişilere teslim edilebilmektedir. Bunun haricinde kimlik kartı teslim almak isteyen kişilerin elle yazmış olduğu hiçbir vekâlet kabul edilmemektedir.

- Başvuru esnasında talep edilmesi halinde kimliği ispata yarayacak geçici kimlik belgesi düzenlenmektedir.

- Kimlik kartları, doğum, değiştirme veya kayıp nedeniyle düzenlenmektedir.

- Doğumdan yapılacak başvurularda önce çocuğun doğum kaydının yapılması gerekmektedir.

- Başvuru 15 yaşından büyüklerin şahsen müracaatı ile yapılmaktadır.

- 15 yaşını tamamlamamış çocukların müracaatını, anne, baba, vasi veya vekaleti bulunan kişiler yapabilmektedir. Bu çocukların kimlik kartları fotoğraflı hazırlanmaz. Ancak, başvuruyu yapan tarafından talep edilmesi veya kimlik kartınınseyahat belgesiolarak kullanılacağının beyan edilmesi halinde, her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenir.

- 2022 yılı için TCKK bedeli, Türkiye’den posta ücreti dahil 6,- Euro’dur. Ancak, kaybından düzenlenen TCKK bedeli posta ücreti dahil 8,- Euro’dur.

Başvuru İçin Gerekli Belgeler

1.Kişinin son altı ayiçinde çekilmiş biyometrik bir adet vesikalık fotoğrafı (arka fon beyaz ve desensiz,50 mm x 60mmebadında olmalı, fotoğrafta leke, parlama veya iz olmamalı)

2. Nüfus Cüzdanı/TCKK, Uluslararası Aile Cüzdanı, T.C. Pasaportu, Sürücü Belgesi, Memur Cüzdanı, Avukat Kimlik Kartı, Askeri Kimlik Kartı, Basın Kartı, Askerlik Tecil Belgesi veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen Türk makamlarınca hazırlanmış fotoğraflı belge ile yapılır.

Hiçbir belge ibraz edemeyenlerin kimlik tespitinin yapılması için kimlik başvurusunda bulunanın anne, baba, kardeş, eş veya reşit çocuklarından birinin şahsen Başkonsolosluğa gelip şahitlik etmesi halinde kimlik başvurusu alınabilecektir. Bu şartın da sağlanamaması halinde, kimlik tespiti için Başkonsolosluğumuzca Türkiye’deki ilgili kurumlar ile yazışma yapılması gerekmektedir.

Yukarıda yer almayan ilave bilgi talepleriniz için Başkonsolosluğumuzun konsulat.berlin@mfa.gov.tr e-posta adresine yazabilirsiniz.


Atatürk

İlker Okan Şanlı Başkonsolos
Pazartesi - Cuma

08:30 - 14:30

Hukuk Danışmanımızla Çarşamba günleri 09:00 - 12:00 saatleri arasında Başkonsolosluğumuzda şahsen görüşebilirsiniz. Acil durumlarda ise Hukuk Danışmanımıza berlinbk.hukuk@mfa.gov.tr adresinden ulaşılabilir.


Ulaşım:
Otobüs: M 49, X 34, X 49 ve 218

Metro: S9, S5 ve S3 S-Bahn / S-Bahnhof Heerstr.;
U2 U-Bahn / U-Bahnhof Theodor-Heuss Platz
1.01.2024 Yılbaşı Tatili
8.03.2024 Dünya Kadınlar Günü
29.03.2024 Dini Tatil - Paskalya Arifesi
1.04.2024 Dini Tatil - Paskalya
10.04.2024 Dini Tatil - Ramazan Bayramı
1.05.2024 İşci Bayramı
9.05.2024 Dini Tatil - Hz. İsa'nın Göğe Yükselişi
20.05.2024 Dini Tatil - Küçük Paskalya
16.06.2024 Dini Tatil - Kurban Bayramı
3.10.2024 AFC Milli Günü
29.10.2024 Resmi Tatil- Cumhuriyet Bayramı
25.12.2024 Dini Tatil - 1. Noel Günü
26.12.2024 Dini Tatil - 2. Noel Günü