ASKERLİK İŞLEMLERİ, 1.12.2022

ASKERLİK İŞLEMLERİ

Askerlik işlemleri için www.konsolosluk.gov.tradresinden randevu alınması ve randevu günü ve saatinde müracaatların Başkonsolosluğumuza şahsen yapılması gerekmektedir.

DÖVİZLE ASKERLİK BAŞVURUSU

Yükümlülerin Başkonsolosluğumuza müracaat etmeden önce https://dovizle.msb.gov.tradresinden uzaktan eğitim uygulamasını tamamlamış olmaları zorunludur. Eğitimi tamamlamayan adayların başvuruları alınamamaktadır.

Türkiye’de doğup sadece Türk vatandaşlığına sahip kişiler, Türkiye’de geçirilen süreler hariç olmak üzere, en az üç yıl süre ile yurtdışında fiilen çalışmaları şartıyla dövizle askerlik hizmetinden faydalanabilir.

Çifte vatandaş olan veya yurt dışında doğup yurt dışında ikamet eden ve süresiz ikamet iznine sahip olan Türk vatandaşlarının ise, üç yıl süre ile fiilen yabancı ülkelerde bulunmaları halinde, çalışma şartı aranmadan, yasada yazılı diğer şartları da sağlamak koşuluyla, dövizle askerlik hizmetinden yararlanmaları mümkündür.

7281 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 05.03.2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Sözkonusu kanun değişikliği çerçevesinde, yurtdışındaki temsilciliklerde vatandaşlarımızın dövizle askerlik başvurularında, Milli Savunma Bakanlığınca her yılın Ocak ve Temmuz aylarında Türk lirası olarak belirlenen dövizle askerlik bedelinin, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının günlük döviz alış kuruna göre avro karşılığı tutar tahsil edilecektir. Bu ücrete ek olarak, Başkonsolosluğumuzca belirlenen havale ve posta ücreti de tahsil edilmektedir. Ödemenin tamamı Başkonsolosluğumuzda yapılmakta olup, nakit veya internet bankacılığı üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.


Sadece Türk Vatandaşlığına Sahip Olanların Başvuruları İçin Gerekli Belgeler:


1. T.C. Pasaportu

2. Oturma ve çalışma izni (Aufenthalts/Niederlassungserlaubnis)

3.İki adet vesikalık fotoğraf

4. Güncel emeklilik sigortası dökümü (Rentenversicherungsverlauf) (Sözkonusu belge Knobelsdorffstr. 92, 14059 Berlin adresindeki Eyalet Sigorta Kurumundan (Landesversicherungsanstalt) temin edilebilir.)

5. İşveren veya serbest çalışanların vergi dairesinden alınmış(Finanzamt) ne zamandan beri işyeri sahibi olduğunu veya serbest çalıştığını gösteren Bescheinigung veya esnaf odasından alınmış(Gewerbeamt) ‘Auskunft aus dem Gewerberegister’ belgesi

Çifte Vatandaşlar İçin Gerekli Belgeler:

1.T.C Kimliği veya T.C. Pasaportu ve fotokopisi

2.Yabancı ülke kimliği veya pasaportu(Personalausweis) ve fotokopisi

3.İki adet vesikalık fotoğraf

4.Yurtdışında ikamet edilen süreleri gösterir belge (Melderegisterauszug). (Bu belge nüfus idaresinden (Bürgeramt) temin edilebilir.)

Aynı zamanda başka ülke vatandaşı olduğu halde, çok vatandaşlık tescili yapılmamış olan kişilerin dövizle askerlik başvuruları, çok vatandaşlık tescili yapıldıktan sonra gerçekleştirilmektedir.

Çok vatandaşlık tescili için:

1.Yabancı ülke vatandaşlığına alınma belgesi (Einbürgerungsurkunde)

2.Yabancı ülke vatandaşlığı doğumla kazanıldıysa, doğum belgesi (Geburtsurkunde) ve başvuranın doğumunda yabancı ülke vatandaşı olan ebeveynin vatandaşlığa alınma belgesi (Einbürgerungsurkunde)

ASKERLİK ERTELEMESİ BAŞVURUSU

Askerlik ertelemesi, yükümlülerin 35 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar yapılmaktadır. Askerlik ertelemelerini halihazırda 38 yaşın tamamlandığı yılın sonuna kadar yaptırmış bulunan vatandaşlarımızın mevcut ertelemeleri, erteleme şartlarını kaybetmedikleri sürece geçerlidir.

Sadece Türk Vatandaşlığına Sahip Olanların Başvuruları İçin Gerekli Belgeler:

1.T.C. Pasaportu

2.Oturma ve çalışma izni (Aufenthalts-/Niederlassungserlaubnis). Eğer şarta bağlı oturum iznine dair ek bir belge var ise, o da getirilmelidir. (Örneğin, Fiktionsbescheinigung)

3.İki adet vesikalık fotoğraf (Sadece ilk askerlik ertelemesi için gereklidir.)

Çifte Vatandaşlar İçin Gerekli Belgeler:

1.T.C Kimliği veya T.C. Pasaportu ve fotokopisi

2.Yabancı ülke kimliği (Personalausweis) veya pasaportu ve fotokopisi

3.İki adet vesikalık fotoğraf

4.Almanya adresinizi gösteren güncel tarihli ikamet belgesi (Meldebescheinigung)

5.Almanya dışında doğanlar için Federal Almanya Cumhuriyeti’ne ilk geldiği tarihi gösterir belge. (Bescheinigung aus dem Melderegister seit der Einreise in die Bundesrepublik Deutschland) (Bu belge nüfus idaresinden (Bürgeramt) temin edilebilir.)

Aynı zamanda başka ülke vatandaşı olduğu halde, çok vatandaşlık tescili yapılmamış olan kişilerin askerlik erteleme başvuruları, çok vatandaşlık tescili yapıldıktan sonra gerçekleştirilmektedir.

Çok vatandaşlık tescili için:

1.Yabancı ülke vatandaşlığına alınma belgesi (Einbürgerungsurkunde)

2.Yabancı ülke vatandaşlığı doğumla kazanıldıysa, doğum belgesi (Geburtsurkunde) ve başvuranın doğumunda yabancı ülke vatandaşı olan ebeveynin vatandaşlığa alınma belgesi (Einbürgerungsurkunde)

ALMANYA'DA YAPILAN ASKERLİK HİZMETİNİN SAYDIRILMASI

Çifte vatandaşlığı bulunan kişilerin Almanya’da yapmış oldukları zorunlu askerlik hizmetinden dolayı Türkiye’deki askerlik hizmetinden muaf tutulmaları işlemine 7179 Sayılı Askeralma Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 26 Haziran 2019 tarihi itibariyle son verilmiştir.

TÜRKİYE'DEN ÖĞRENCİ OLARAK GELENLERİN ASKERLİK İŞLEMLERİ

Türkiye’den Almanya’ya öğrenci olarak gelmiş ve Almanya’da öğrenci statüsünde oturum iznine sahip olan vatandaşlarımızın askerlik ertelemeleri Başkonsolosluğumuz bünyesindeki Eğitim Ataşeliği tarafından yapılmaktadır. Sözkonusu işlem Eğitim Ataşeliğimizce randevusuz olarak gerçekleştirilmektedir.

Türkiye’den Almanya’ya eğitim amaçlı gelmekle beraber, çifte vatandaş olan veya işçi oturumuna sahip olan vatandaşlarımızın askerlik erteleme işlemleri konsolosluk şubesince gerçekleştirilmektedir.


TÜRKİYE'DE ASKERLİK GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEK İSTEYEN YÜKÜMLÜLER

Ülkemizde askerlik görevini yerine getirmek isteyen vatandaşların, Türkiye’de bağlı bulundukları askerlik şubelerine bizzat başvurmaları gerekmektedir. Bu kapsamda yerine getirilecek askerlik hizmetinin süresi altı aydır.

Yukarıda yer almayan ilave bilgi talepleriniz için Başkonsolosluğumuzun konsulat.berlin@mfa.gov.tr e-posta adresine yazabilirsiniz.


Atatürk

İlker Okan Şanlı Başkonsolos
Pazartesi - Cuma

08:30 - 14:30

Hukuk Danışmanımızla Çarşamba günleri 09:00 - 12:00 saatleri arasında Başkonsolosluğumuzda şahsen görüşebilirsiniz. Acil durumlarda ise Hukuk Danışmanımıza berlinbk.hukuk@mfa.gov.tr adresinden ulaşılabilir.


Ulaşım:
Otobüs: M 49, X 34, X 49 ve 218

Metro: S9, S5 ve S3 S-Bahn / S-Bahnhof Heerstr.;
U2 U-Bahn / U-Bahnhof Theodor-Heuss Platz
1.01.2024 Yılbaşı Tatili
8.03.2024 Dünya Kadınlar Günü
29.03.2024 Dini Tatil - Paskalya Arifesi
1.04.2024 Dini Tatil - Paskalya
10.04.2024 Dini Tatil - Ramazan Bayramı
1.05.2024 İşci Bayramı
9.05.2024 Dini Tatil - Hz. İsa'nın Göğe Yükselişi
20.05.2024 Dini Tatil - Küçük Paskalya
16.06.2024 Dini Tatil - Kurban Bayramı
3.10.2024 AFC Milli Günü
29.10.2024 Resmi Tatil- Cumhuriyet Bayramı
25.12.2024 Dini Tatil - 1. Noel Günü
26.12.2024 Dini Tatil - 2. Noel Günü